Fábián Pályázat

Otthon felújítási pályázat

Nem a CSOK az egyetlen lehetőség, amit biztosít a kormány a családoknak

A kormány által elindított otthonteremtési támogatás kínálata 2021. januárjától bővül. Nem a CSOK lesz a családok egyetlen lehetősége, a bejelentést megtevő Novák Katalin miniszter szerint az otthon felújítási pályázatra érkezett a legtöbb pozitív visszajelzés és érdeklődés. A kormány számításai alapján közel 1,7 millió családot érinthet az országban a pályázat nyújtotta lehetőség. 

Az otthon felújítási pályázat részletei

A pályázat azoknak a családoknak szól, akik legalább egy gyermeket nevelnek a saját tulajdonú otthonukban. Ennek kibővítése, hogy nem az otthon élő gyermek kora lesz meghatározó a pályázat sikerességének elbírálásában. Például, amennyiben a tartósan beteg, GYOD támogatásban részesülő 25 éves fiatalt otthon nevelik a szülei, ugyanúgy jogosultak az állami támogatású otthon felújításra, mint a 2 éves kisgyermeket nevelők. Az igénylés feltételi közé nem tartozik a CSOK felvétele, attól függetlenül is felhasználható a pályázati támogatás.

Nem Európai Uniós forrásból kerül megvalósításra, ami a gyakorlatban azt jelenti a pályázatot fontolgató családoknak, hogy nem egy adott támogatási alapból részesülnek arányosan a többi jelentkezőhöz képest, hanem nyitott finanszírozású modellben. Pontosabban, az adható támogatásra szánt összeg nincs előre meghatározva, az érdeklődők számától függően bővíti folyamatosan a kormány.

A pályázatban maximálisan 3 millió forint támogatást igényelhetnek vissza a felújításba belevágó családok az 50%-os állami térítésből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a például 6 millió forintos családi ház felújítást az állam 3 millió forintig támogatja az abba belevágóknak. Fontos, hogy így tuladjonképpen önfinanszírozásban kell megkezdeni a felújítást, amit a pályázat keretén belül az állam megtérít az eredeti számla ellenében. A megtérítést a Magyar Államkincstár végzi átutalással. Fontos, hogy a költségek közé beletartozik a munka- és anyagköltség is, amennyiben azt a megrendelője számlával tudja igazolni.

Az esetlegesen hiányzó önerőt kedvezményes és késleltetett törlesztésű hitelek állami támogatásával is könnyebben elérhető teszik párhuzamosan az otthoni felújítási pályázattal. 

Pontosan mire használható fel?

Amennyiben nincs az otthon szerkezetét érintő komoly probléma, érdemes nagyobb összegű, támogatás nélkül nehezen kifizethető korszerűsítésbe fektetni. Ilyen például a fűtéskorszerűsítése, az ablakcsere, a napelemek telepítése vagy a klímák, esetleg hőszivattyú által kiszolgált elektromos fűtésű lakások. Érdemes abban is gondolkodni, hogy a zöld energia felhasználását erősen támogatják több oldalról is – többek között az állami vezetés, emiatt érdemes belefektetni, főleg ha egyszeri nagyobb összegű kiadásról van szó, a rezsin pedig azonnal látszódik a költségmegtakarítás. 

Keressen minket további személyre szabott információkért az otthon felújítási pályázatról!