Fábián Pályázat

Napelem pályázat 

A napelemek jelentősége és felhasználása

A napelem azaz elektromos eszköz, amely a napfény energiáját elektromos árammá alakítja át. A napelem, mint anyag képes elektronokat kibocsájtani, amikor rávilágít a fény. Napelemmel működnek manapság például az apró kütyük (számológép stb.), útjelzőtáblák, műholdak, kereskedelmi alkalmazások. Ezen kívül a telekommunikációban és nem utolsó sorban az egyes házak tetőtéri paneljeiben is. De ezeken kívül még számtalan helyen megjelenik és egyre többen döntenek mellette. Tehát a napelemes rendszer, mint fűtőanyag végtelen mennyiségben áll az emberek rendelkezésére. Minden esetben egyszer kell kifizetni és beruházni rá aztán pedig semmilyen külső tényező nem befolyásolja a funkcióját. Ilyen külső tényezők lehetnek pl: ár növekedés, tőzsdei spekulációk, gazdasági helyzet, rendkívüli intézkedések stb. Magyarország a többi országhoz képest rendkívül szerencsésnek számít. Mivel itt a napsütéses órák száma jóval magasabb, mint egyes környező országokban. Ez az információ azért lényeges mert egy nem ideális napelem elhelyezése esetén is képes generálni a szükséges energiát. Előnyei közé tartozik az is, hogy nem igényel napi tisztítást és nem bocsájt ki méreg anyagokat, ami a szervezetre veszélyes lehetne. Gazdaságosnak is mondható, hiszen nincs havi díja. A beszerelés előtt van egy nagyobb egyszeri befektetési összeg, amit minden esetben ki kell fizetni és évek múlva, fog visszatérülni, de visszafog. Ez egy havonta fizetett villanyszámláról vagy gázszámláról nem mondható el.

Gondoljunk a jövőre

A mai világban a széndioxid kibocsájtás nagyon magas tendenciát követ. Erre a megoldás egy napelem, ami nem bocsájt ki széndioxidot sem más káros mérgező anyagot. A környezettudatos országokban folyamatosan nő a megújuló energia aránya. Sokan bankbetétekbe rakják a pénzüket és kvázi áll a pénzük a számlán. Ennél jobb megoldás lehetne, ha a megújuló energiába fektetnék a pénzüket az emberek. Előnyei közé tartozik, hogy magasabb hozamot hoz és évente nagyobb százalékú adómentességet von maga után. Egy olyan jól működő rendszert kap a személy, ami biztosítja számára minimum 30 évig az energia ellátását. Előtakarékos hiszen a nyugdíjas években már nem kell azzal foglalkozni, hogy miből lehetne kifizetni a villanyszámlát stb. Az emberi környezetet rengeteg minden roncsolja és gyengíti. Ennek a technológiában pedig a megújuló energiaforrásának jelentősége, hogy fenntartható a fejlődés elveivel. A rendszerek karbantartási igénye minimális. Akár több 10 évig kifogástalanul működnek és ellenállnák a környezet hatásainak.
Összeségében a napenergia az egyetlen olyan energia, ami bárhol bármilyen környezetben előállítható, kivitelezhető.

Napelem pályázatok

A fotovoltaikus rendszerek már nem csak nagy a vállalkozásoknál vannak jelen, hanem egyre több családi házak tetején is látható. A napelemek folyamatosan termelik az áramot a háztetőn. Nincs leállás vagy csökkentett üzemmód. Ezáltal maga a magán személy is energiatermelővé válik, hiszen a szolgáltatótól kapott csekk az 0 forinttal egyenlő. Nagy kérdés lehet az, hogy mikorra fog megtérülni a befektetési összeg, amit a napelemre fizetnek ki az emberek. Átlagban ez 8-9 évre teendő. Az embereknek több mint, 70%-a nem teheti meg, hogy ilyen rendszert építtessen ki magának és a családjának. Ilyenkor megoldásnak számítanak az erre a célra kiterjedő különböző pályázatok. A pályázatok kimondják, hogy az adott keretösszegnek csak bizonyos százalékát kapják meg azok a személyek, akik megnyerik a pályázatot. Ennek értelmében elkerülhetetlen a meglévő kezdőtőke. Általában 200 .000 forinttól indulnak ezek a pályázatok. Ezen belül lehet pályázni például napelemekre, napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszivattyúk telepítésére stb. A pályázat feltétele a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelelnyeréshez bizonyos százalékú saját forrás továbbá a fixen megadott futamidő betartás.

Pályázatok, hitelek

A különböző vállalkozásoknak-amelyek megfelelnek minden előírásnak-nem minden esetben kell visszatéríteni a teljes összeget viszont magánszemélyek számára nincs olyan opció jelenleg, hogy nem kéne visszafizetniük a támogatást. A lakossági támogatás továbbra is kedvez, hiszen 0%kamatozású. A VEKOP és a GINOP programban lehetőség nyílik a vissza nem térítendő támogatásra, de csak is vállalkozók részére érhető el ez az opció. Ezekre a támogatásokra elsősorban akkor van a legnagyobb esély pályázni, ha kizárólag komplex épületenergetikai innovációról beszélünk. Manapság még nem sok szervezet támogatja, de tervben van egyre több szervezetet bevonni pl: kormányzati szintű támogatás. Minden egyes család, aki napelemes energia mellett dönt, nagyban hozzájárul a föld környezetkímélő ellátásához. Minél többen döntenek a megújuló energia mellett, annál nagyobb esély lesz a jövőben arra, hogy több állami támogatást hirdessenek meg erre vonatkozóan.

Keressen minket további információkért és személyre szabott megoldásokért!