Fábián Pályázat

Lakás felújítási pályázat

2021. január 1-jén hivatalosan is indul a kormány gondozásában, a Családvédelmi terv részeként a lakás felújítási pályázat, és egészen 2022. december 31-ig igénybe vehető. A pályázat segítségével saját tulajdonú ingatlan felújítását 3 millió forintig visszatéríti az állam, amennyiben legalább egy gyermeket nevelnek otthon. A lakás felújítási páláyzatot nem Európai Uniós forrásokból finanszírozzák, hanem a kormány támogatja. Ígéretük szerint emiatt nincs maximalizálva az igénybe vehető összeg, megpróbálnak minden jelentkezőnek lehetőséget biztosítani a kedvezmény igénybevételére.

A támogatást utólag fizeti ki a Magyar Államkincstár az elvégzett munkáról 2021. január 1. dátumnál nem régebbi számla ellenében. A számla kiállításának a dátumától kezdve 60 nap áll rendelkezésére az elszámolás érdekében a benyújtására. Anyag- és munkaköltségre is igénybe vehető a támogatás, amennyiben számlával igazolható a beszerzett anyag vagy az elvégzett kivitelezői munka. Az Államkincstárt 35 napos határidővel fizet, utalásban. Mind az igénylés, mind a dokumentáció benyújtása teljesen online felületen is intézhető a pandémiás helyzetre való tekintettel.

A maximum 3 millió forintig igénybe vehető támogatás valóban a pályázat előírásai alapján megtörtént felhasználását a kifizetéstől számított 6 hónapig kormánybiztosok ellenőrizhetik. További kötelezettség azonban nem áll fent – eladható a felújított ház lakás időkorlát nélkül, és az összeget sem szükséges visszafizetni. 

Az igénylés feltételei
 • Legalább 12 hetes, legfeljesebb 25 éves lehet a gyermek. Amennyiben tartósan beteg a gyermek és GYOD-ban részesül az őt otthon nevelő szülő a gyermek kora nem számít.
 • Nem kizárólag házasspároknak szól a lehetőség, élettársak, különélők, elváltak is igénybe vehetik a támogatást.
 • Legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony szükséges a támogatás igénybevételére, amely maximum 30 napra szakadt meg.
 • Fontos, hogy az igénylő tudja igazolni a köztartozás-mentességét.
Felhasználható
 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  térburkolat készítése, cseréje,
  télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, 
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Keressen minket további személyre szabott információkért az otthon felújítási pályázatról!

Fábián Pályázat

Otthon felújítási pályázat

A kormány által elindított otthonteremtési támogatás kínálata 2021. januárjától bővül. Nem a CSOK lesz a családok egyetlen lehetősége, a bejelentést megtevő Novák Katalin miniszter szerint az otthon felújítási pályázatra érkezett a legtöbb pozitív visszajelzés és érdeklődés. A kormány számításai alapján közel 1,7 millió családot érinthet az országban a pályázat nyújtotta lehetőség. 

Az otthon felújítási pályázat részletei

A pályázat azoknak a családoknak szól, akik legalább egy gyermeket nevelnek a saját tulajdonú otthonukban. Ennek kibővítése, hogy nem az otthon élő gyermek kora lesz meghatározó a pályázat sikerességének elbírálásában. Például, amennyiben a tartósan beteg, GYOD támogatásban részesülő 25 éves fiatalt otthon nevelik a szülei, ugyanúgy jogosultak az állami támogatású otthon felújításra, mint a 2 éves kisgyermeket nevelők. Az igénylés feltételi közé nem tartozik a CSOK felvétele, attól függetlenül is felhasználható a pályázati támogatás.

Nem Európai Uniós forrásból kerül megvalósításra, ami a gyakorlatban azt jelenti a pályázatot fontolgató családoknak, hogy nem egy adott támogatási alapból részesülnek arányosan a többi jelentkezőhöz képest, hanem nyitott finanszírozású modellben. Pontosabban, az adható támogatásra szánt összeg nincs előre meghatározva, az érdeklődők számától függően bővíti folyamatosan a kormány.

A pályázatban maximálisan 3 millió forint támogatást igényelhetnek vissza a felújításba belevágó családok az 50%-os állami térítésből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a például 6 millió forintos családi ház felújítást az állam 3 millió forintig támogatja az abba belevágóknak. Fontos, hogy így tuladjonképpen önfinanszírozásban kell megkezdeni a felújítást, amit a pályázat keretén belül az állam megtérít az eredeti számla ellenében. A megtérítést a Magyar Államkincstár végzi átutalással. Fontos, hogy a költségek közé beletartozik a munka- és anyagköltség is, amennyiben azt a megrendelője számlával tudja igazolni.

Az esetlegesen hiányzó önerőt kedvezményes és késleltetett törlesztésű hitelek állami támogatásával is könnyebben elérhető teszik párhuzamosan az otthoni felújítási pályázattal. 

Pontosan mire használható fel?

Amennyiben nincs az otthon szerkezetét érintő komoly probléma, érdemes nagyobb összegű, támogatás nélkül nehezen kifizethető korszerűsítésbe fektetni. Ilyen például a fűtéskorszerűsítése, az ablakcsere, a napelemek telepítése vagy a klímák, esetleg hőszivattyú által kiszolgált elektromos fűtésű lakások. Érdemes abban is gondolkodni, hogy a zöld energia felhasználását erősen támogatják több oldalról is – többek között az állami vezetés, emiatt érdemes belefektetni, főleg ha egyszeri nagyobb összegű kiadásról van szó, a rezsin pedig azonnal látszódik a költségmegtakarítás. 

Keressen minket további személyre szabott információkért az otthon felújítási pályázatról!